Buah manggis atau nama saintifik (Garcinia mangostana), ada lah buah buahan tropikal berasal dari kepulauan Sunda ( Sunda Islands) dan Molukas( Moluccas of Indonesia) dan dikenali sebagai "queen of Fruit" . Pokok manggis tingginya 7 to 25 m (20–80 ft) tall. Kulit luarnya (exocarp) apabila masak berwarna merah tua ( deep reddish purple). Isi buahnya manis dan berwarna putih. Secara tradisi ,manggis diguna dalam perubatan untuk merawat penyakit Malaria, cirit-birit, tibi, ulser, buasir, sembelit dll. famili . Kajian saintifik Di FRIM, menemui manggis kaya dengan nutrien penting yang diperlukan termasuk sejenis antioksidan yang dikenali sebagai xantona. Lebih daripada 40 jenis xantona termasuk α- and γ-mangostin, normangostin, gartanin, antosianin, polifenol, kuinin, tannin, katechin, polisakarida dan stilbena diketahui terkandung di dalam kulit manggis. Selain mempunyai rasa yang unik, ia juga mempunyai kelebihan dari segi perubatan akues ekstrak kulit manggis telah melalui ujian antioksidan dan menunjukkan kandungan anti-radikal bebas yang memberangsangkan.
FAKTA NUTRISI DAN KANDUNGAN FITOKIMIA
Nutritional value per 100 g (3.5 oz) | |
---|---|
Energy | 305 kJ (73 kcal) |
Carbohydrates | 18 g |
Sugars | ? g |
Dietary fibre | 1.8 g |
Fat | 0.6 g |
Protein | 0.4 g |
Water | 81 g |
Percentages are relative to US recommendationsfor adults. Source: USDA Nutrient database |
Buah manggis di anggap salah satu daripada 5 buah yang paling berkhasiat( "superfruits")[6][7] dalam planet ini. Buah manggis kini telah diproses dan di ekstrak secara saintifik dan berada dalam pasaran dunia dengan pelbagai jenama . Penyelidikan secara saintifik telah melabelkan buah manggis sebagai buah buahan yang mempunyai nilai kesihatan (functional foods)dan membantu dalam pencegahan dan penyembuhan penyakit penyakit manusia .
No comments:
Post a Comment